Tulli & ALV

USA:sta tai muualta EU-veroalueen ulkopuolelta ostaessa tulee ottaa huomioon arvonlisävero joka peritään kaikista yhteisarvoltaa (tavara + postikulut) yli 20,84 euron lähetyksistä kun alv on 24% Tulli kuitenkin kirjoittaa laskun vain kun sen loppusumma on enemmän kuin 5€ (ns. minimikantoraja). Alle 20,84 euron lähetyksistä ei peritä veroa, tosin saatat joutua todistamaan sisällön arvon tullille. Mikäli olet velvollinen ALV:n maksamaan niin saat selville ostoksesi lopullisen summan kun lasket kauppasumman + postikulut x 1.24. Esimerkin ALV on siis 24% jolloin käytämme kerrointa 1.24. Esimerkiksi kirjoilla (10%), elintarvikkeilla (14%), lääkkeillä (10%), vähintään kuukaudeksi tilatuilla sanoma- ja aikakausilehdillä (10%) ja taide-esineillä (10%) on matalampi arvonlisävero. Kun tuotteiden ALV on 10% niin voit tilata maksimissaan 50€ arvoisen paketin ilman että joudut maksamaan arvonlisäveroa ja 35.71€ arvoisen kun ALV on 14%. Tuoteväärennöksillä, lääkkeillä, alkoholijuomilla ja tupakkatuotteilla on lisäksi muita rajoituksia. Juomista ja tupakkatuotteista peritään valmisteveroa. Postikulujen ALV lasketaan samalla prosentilla kuin paketin sisältämien tuotteidenkin. Jos paketti sisältää tuotteita monista eri ALV-kategorioista niin postikulujen ALV% jaetaan suhteessa eri tuotteiden arvoon.

Yli 150 euron tilauksista (ei sis. postikuluja) peritään lisäksi muutaman prosentin Tullimaksu tavaran laadusta riippuen. Jos tullimaksu peritään niin se on keskimäärin n. 3-4% luokkaa.

Alla on listattu esimerkkejä joidenkin yleisimpien tuotteiden maahantuontiveroista, kun tavarat on tilattu EU:n ulkopuolisesta maasta, jonka kanssa ei ole tullietuussopimusta.

Esim. aurinkolasien tullimaksu on 2.9%, auton moottorin osat 2.7%, digijärkkärin runko + 1 objektiivi 0%, DVD-levyt 3.5%, nahkakengät 8%, tekstiilikengät 17%, kirjat 0%, kosmetiikka 0 tai 6.5%, nahkaiset käsilaukut 3%, rannekellot 0.80€ (kelloille on arvosta riippumaton kertasumma siis), tietokoneet 0% ja vaatteet 12%.

Netissä ja muuallakin liikkuu iso määrä erilaisia huhua miten tullia saadaan huijattua ja paketti perille ilman lisämaksuja. Esimerkiksi ”lahja”-merkintä paketin päällä tuntuu olevan suosittu menetelmä mutta tällä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Myöskään todellisuutta matalamman arvon merkitseminen paketin päälle tai sisällön valehteleminen ei juurikaan vaikuta siihen pääseekö paketti ohi tullin haravan. Maalaisjärjellä ajateltuna voi ajatella, että pienet paketit (postiluukusta mahtuvat tai pienemmät) harvemmin kiinnostavat tullia. Isot, EU:n ulkopuolelta tulevat paketit joutuu lähes poikkeuksetta tulliselvittämään ja todennäköisyys on kaikkein suurin kun paketti tulee USA:sta. Esimerkiksi Kiinalaisesta verkkokaupasta lähetetyt paketit jäävät erittäin harvoin tulliin. EU:n sisältä saapuvia lähetyksiä ei juurikaan tarkisteta mutta tämäkin on mahdollista esimerkiksi kun sisällön voidaan epäillä olevan jotain laitonta. Jos Tulli ei ETA-alueen ulkopuolelta tilaamaasi pakettia tarkista niin olet siitäkin huolimatta velvollinen maksamaan arvonlisäveron.

EU-veroalueen sisällä liikkuvasta tavarasta ei peritä arvonlisäveroa. On myös mahdollista vastaanottaa tavara EU:n ulkopuolelta ilman alvin maksua jos pystyt todistamaan että kyseessä on maksuton näytetuote tai arvostelukappale. Muista, että Euroopan unioniin kuuluvissa maissa on paikkoja jotka eivät kuulu EU-veroalueeseen. Näistä paikoista lähetetyistä ostoksista pitää maksaa normaali ALV. Näitä alueita ovat mm. Kanaalisaaret Isossa-Britanniassa ja Suomessa Ahvenanmaa.

Tästä pääset Tullin sivulle lukemaan aiheesta lisää

1 thoughts on “Tulli & ALV

Jätä kommentti